Home » català » CUINES I MENJADORS A LA XARXA. LES XARXES SOCIALS I ELS NEGOCIS DE RESTAURACIÓ (català)

Sovint ens trobem amb negocis de restauració que no saben massa bé que han de publicar i com ho han de fer. Hem pensat que seria interessant fer una entrada al bloc amb alguns punts importants que caldria tenir en compte:

Una xarxa social és un aparador virtual del negoci i, per tant, hem d’intentar que, a través d’aquest, el receptor tingui una bona imatge de nosaltres.

-És important, gairebé imprescindible, formar part de les xarxes socials. Això no vol dir que haguem de formar part de totes. Podem triar aquelles que considerem més interessants per al nostre producte o servei o aquelles on creiem que puguem trobar més públic objectiu. Les que poden ser imprescindibles per a un negoci de restauració són Facebook, Instagram i Twitter, en aquest ordre. Més enllà d’això també recomanem tenir presència a altres xarxes com Foursquare o Youtube però val la pena tenir en compte que, abans de tenir moltes xarxes aturades, val més tenir-ne un parell d’actualitzades. Per cert, també us recomanem que formeu part de TripAdvisor. És una manera d’arribar a la gent mitjançant cerques per localitat i són els vostres clients els que us valoren i puntuen. Aquesta puntuació és visible per a tothom que visita la vostra pàgina o que busca establiments de restauració a la vostra zona.

Les dades de contacte han de ser visibles i fàcils de trobar. En el cas d’un restaurant és imprescindible que hi hagi l’adreça, el telèfon i els horaris. Aquests s’han d’actualitzar si canvien. A més, és important actualitzar la informació sobre dies de festa, dies especials de tancament o obertura, etc.

Ha d’estar clar quin tipus de producte oferim. Hi ha molts restaurants i això es tradueix en molta competència. Hem de ser capaços de diferenciar-nos de la resta i de convertir les xarxes socials en aquest “aparador virtual” que hem comentat al primer punt. Us recomanem:
·Publicar cada dia el menú. És preferible fer-ho amb fotografies ben presentades. Si no us és possible, podeu penjar el menú en format text, incloent-hi el preu amb impostos inclosos.
·Encara que no publiqueu fotografies amb el menú, us recomanem que pengeu de tant en tant fotografies dels vostres plats, especialment aquells que tinguin una molt bona presentació.
·Informar sobre al·lèrgens, presència de lactosa, gluten, etc. als vostres plats i fer saber als públics si disposem de cuina vegana o vegetariana.

foto quinoa amb verdura
Els horaris de publicació de les entrades són molt importants en un establiment d’aquestes característiques. No és el mateix publicar continguts o explicar què tenim per dinar a les 5 de la tarda que fer-ho quan falta poca estona per l’hora de dinar o de sopar, moment en què els nostres públics tenen gana i, per tant, pensaran en nosaltres com a “objecte de desig” (si se’ns permet l’expressió).

Les activitats han d’anunciar-se amb uns dies de marge. Si el vostre establiment realitza alguna activitat com ara un concert, una festa temàtica o unes jornades gastronòmiques, és molt important que us en feu ressò. Els vostres públics han de percebre aquest dinamisme. No val només amb penjar un cartell al restaurant, cal que la gent se n’assabenti. En aquest sentit cal tenir en compte que encara que el concert es faci al febrer i tingueu usuaris que només visiten el vostre municipi a l’estiu, tot allò que pengeu va perfilant la nostra imatge a l’imaginari del nostre públic i és possible que durant l’època estival us vinguin a veure perquè han estat tot l’hivern i la primavera rebent imputs del vostre negoci, pel que el tenen molt present.

Podeu fer créixer la difusió del vostre negoci mitjançant concursos. Els concursos amb sorteig acostumen a tenir força èxit. A Facebook us recomanem penjar una imatge amb les bases del concurs. A l’inici hi ha d’haver un títol, preferiblement en majúscules, que digui alguna cosa així “VOLS GUANYAR UN MENÚ DEGUSTACIÓ PER A 2 PERSONES?”. D’aquesta manera apel•lem a la intenció del subjecte de rebre quelcom de forma gratuïta. Tot seguit hem d’incloure la informació sobre allò que sortegem, les bases del concurs i la forma en què hi hem de participar. És molt important incloure una fotografia d’algun dels nostres plats (que sigui una imatge atractiva, amb un color viu i que ens faci venir gana), així la publicació cridarà l’atenció i ens interessa que així sigui perquè, el que proposem amb el concurs és que, per participar, l’usuari hagi de fer “M’agrada” a la publicació, a la nostra pàgina i que també hagi de compartir la imatge amb les bases del concurs a la seva pàgina de Facebook.
Si voleu fer extensiu el concurs a altres xarxes, us recomanem que creeu una entrada al vostre bloc amb les bases i que a Twitter i Instagram, per posar dos exemples, hi poseu el títol anterior (VOLS GUANYAR…) i digueu “doncs visita l’enllaç” i hi copieu l’enllaç al bloc amb les bases al complet. Val a dir que, si teniu molts seguidors, és preferible sortejar diversos menús. Podeu fer concursos periòdicament i publicar la imatge dels guanyadors quan vinguin a dinar al restaurant. Així la gent veu que “és real”, que hi ha gent que guanya i que gaudeix de l’àpat del sorteig.
Una altra idea de sorteig és, per exemple, en un restaurant de tapes o montaditos, demanar a la gent que faci les seves propostes (receptes) i pengi la foto etiquetant-vos. Així la gent veurà la imatge d’altres usuaris i s’animarà a participar. També és possible que guanyem en seguidors a la nostra pàgina.

-És interessant que compartiu les vostres receptes o trucs de cuina. Ho podeu fer mitjançant fotografies tot i que us recomanem l’ús de vídeo. La majoria de la gent cuina i, per tant, donareu idees i transmetreu una idea professional i generosa.

Publicar informacions sobre el nostre municipi. Un restaurant és un lloc de societat que moltes vegades la gent relaciona amb passar una bona estona, sortir a fer un bon àpat, reunir-se amb la parella, la família o els amics, etc. Els humans som éssers socials. És per això que recomanem compartir iniciatives o activitats que es duguin a terme al municipi, fites de l’esport local, èxits d’artistes locals, iniciatives solidàries, llibres d’autors locals, etc. És un incentiu més perquè ens visiti gent forana i, alhora, “fem poble” i per tant, ens guanyem la confiança dels residents habituals. També podeu publicar entrades al bloc sobre productes locals o compartir articles que s’hagin fet sobre aquests, per exemple un plat concret que és tradicional a la vostra zona, un tipus d’enciam, un tipus de peix que menjaven els pescadors, etc.

Us ha visitat mai algú conegut? Podeu demanar-li si us deixa fer-li una foto i penjar-la a les xarxes. Les fotografies de famosos acostumen a tenir més audiència i resposta per part d’aquesta. És més, pot ser que guanyeu en clients moguts per la curiositat. Sovint pensen “Si aquest famós ha anat al restaurant, és que deu ser bo” o “Vull seure a la mateixa taula on va seure aquell famós”.

-Estigueu en contacte amb mitjans de comunicació. Tot i que habitualment aquests tenen unes tarifes per fer publicitat, podeu provar de fer un intercanvi: oferir-vos a presentar un espai de cuina televisiu o radiofònic de forma gratuïta en el que s’esmenti el restaurant que l’ofereix, regalar menús per sortejar al mitjà a canvi d’esmentar-vos i dir el vostre telèfon i adreça, etc. També podeu informar els mitjans de les vostres activitats i concerts i compartir amb ells el contacte del cantant, el monologuista o el pallasso que us visitarà i farà una activitat al vostre establiment. Així el mitjà ho podrà dir a l’agenda o fer una entrevista. D’aquesta manera ells tindran un contingut d’actualitat, l’artista estarà content perquè l’han trucat dels mitjans i vosaltres sereu esmentats pel mitjà (caldrà dir on es fa l’actuació), més gent us coneixerà i segurament tindreu més públic a l’esdeveniment.

-Hem de tenir servei d’atenció al client en línia. Això vol dir que hem d’estar atents a les xarxes socials per a resoldre dubtes i consultes dels nostres públics.

També us recomanem: 14 REGLES BÀSIQUES A LES XARXES SOCIALS PER A PROFESSIONALS

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Name *
Email *
Website