Home » català » 14 REGLES BÀSIQUES A LES XARXES SOCIALS PER A PROFESSIONALS (català)

foto redes sociales

1.-CAL QUE ENS ADRECEM SEMPRE EN LA MATEIXA PERSONA. Ens referim als missatges genèrics. No podem començar un missatge dient “Proveu el nou sistema…” i acabar dient “no ho dubtis”. Ens hem de decidir per la segona del singular o la del plural i hem de ser fidels al seu ús. El nostre missatge ha de ser concordant.

2.-HEM D’EVITAR FER COMENTARIS QUE NO TINGUIN A VEURE AMB LA NOSTRA FEINA. Hem d’evitar fer aquest tipus de comentaris des dels perfils professionals. Ens referim al fet de comentar amb frases com “Que guapa està la nena” o “Passa’t aquesta tarda i m’expliques. Un petó”. En aquests casos podem crear confusió als lectors, que es pregunten: Qui parla? Per què ho fa en nom de l’empresa? També poden pensar: Jo també sóc client i amb mi no tenen aquesta confiança…
Sempre hem de tenir en compte que pot haver-hi gent que no ens conegui llegint-nos i que, si ens segueixen, és perquè tenen interès en el nostre projecte professional i no pas en la nostra vida privada. Internet és obert a tothom i mai sabem qui ens pot estar llegint. Un mal ús de les xarxes ens pot costar la confiança de possibles nous clients.
També hem d’evitar fer comentaris crítics o posicionar-nos políticament des d’un perfil professional. Això dóna mala imatge i pot fer que els nostres receptors ens percebin com a poc professionals. En definitiva, pot posar en perill la nostra reputació.

3.-ESCOLTAR L’AUDIÈNCIA. Hem d’escoltar a l’audiència. Ens podem plantejar fer enquestes, per saber què és el que volen o necessiten els nostres públics, i podem mostrar-nos disposats a ajudar-los a trobar-ho. Tot allò que altres publiquen o comuniquen a les xarxes poden ser pistes que ens serveixin per millorar el nostre producte o servei.

4.-EVITAR BOMBARDEJAR CONSTANTMENT AL LECTOR amb informacions sobre les nostres ofertes, els nostres productes i la nostra feina. Hem d’aportar valor. És millor que ens segueixi perquè publiquem continguts interessants, que poden ser continguts propis (per exemple del nostre bloc), enllaços a altres webs, blocs o a informacions d’altres professionals, i que de tant en tant li parlem de les nostres ofertes. Això farà que transmetem una imatge de professionals, d’apassionats per la feina, i de servei al lector. Aquesta regla també l’hem d’aplicar al mailing. No ens hem d’excedir enviant correus o newsletters i, aquests, han de ser atractius per a què no siguin interpretats com spam.
Podem seguir regles com la regla de terços a l’hora de fer les nostres publicacions (1/3 de l’audiència ens l’aporten els mateixos seguidors, 1/3 dels nostres continguts han de tenir relació amb els líders del nostre sector i 1/3 dles nostres continguts han de ser propis).

5.-NO COMPARTIR INFORMACIONS INEXACTES. Si ens fem ressò d’alguna informació però aquesta no té totes les dades o no està contrastada podem donar una imatge de poca seriositat.

6.-PUBLICAR FOTOGRAFIES DE QUALITAT. Està demostrat que les publicacions amb fotografies tenen més èxit però recomanem no penjar-les si no tenen prou qualitat, no diuen res sobre el nostre projecte o mostren un espai brut o desendreçat. Si optem per publicar fotografies (opció aconsellable en l’actualitat) hem de vetllar perquè aquestes aportin un valor afegit. Si no és així, és millor que ens les estalviem.

7.-HEM DE SER CREATIUS. Internet està ple de gent que ofereix productes similars al nostre. Hem de diferenciar-nos amb les nostres publicacions i hem d’innovar.

8.-SEMPRE HEM DE RESPONDRE. Si el lector té dubtes, problemes, inquietuds, etc. i ens ho fa saber, sempre s’han de respondre els missatges, encara que siguin crítics, amb celeritat. Mai ens hem de “rebotar” amb el client ni contestar-lo perdent les formes. Hem d’intentar ser correctes, si s’escau justificar-nos i, si cal, emplaçar-lo a contactar amb algun dels nostres departaments per via telefònica, correu electrònic, skype… Hem de mostrar-nos transparents. Per això hem de fer visibles les nostres dades de contacte i horaris i fer que els nostres seguidors puguin trobar fàcilment aquesta informació.

9.-HEM DE TENIR CLAR EL CANAL EN QUE FEM LA PUBLICACIÓ. Hem d’adaptar cada missatge al seu canal. No publicarem el mateix missatge a Twitter i a Facebook (almenys amb les mateixes paraules) i mirarem d’oferir temes d’interès i variats.

10.-HEM DE TENIR PRESENTS ELS NOSTRES OBJECTIUS. Saber què volem aconseguir ens ajudarà a focalitzar el nostre missatge.

11.-LES XARXES NO ENS APORTARAN CLIENTS DE LA NIT AL DIA. És a dir, no pel fet de formar part d’una xarxa social i guanyar seguidors l’endemà tindrem més vendes. Les xarxes socials permeten donar-nos visibilitat i guanyar en reputació online i en clients a llarg termini. Tot i això és interessant que puguem oferir serveis en línia, ja que és possible que tinguem seguidors d’indrets llunyans. Val a dir que és més interessant tenir menys seguidors però de qualitat que molts que no interactuen o no tenen un interés real en el nostre projecte.

12.-LA FOTO DE PERFIL ÉS IMPORTANT. Ha de parlar de nosaltres i per nosaltres. Una imatge de perfil o un “avatar” ha de ser fidel a la imatge que volem transmetre de nosaltres. Podem optar pel logotip o per alguna imatge que el nostre interlocutor relacioni amb nosaltres (per exemple l’edifici de les nostres oficines, si és representatiu).

13.-EM DE BIGILAR LA ORTOGRAFIA. És molt important escriure correctament els nostres missatges. No fer-ho pot portar el nostre client a pensar que no som prou professionals, ja que si no ens molestem en corregir els nostres missatges, segurament tampoc ens molestarem en acabar una feina correctament. A més, les coses mal escrites poden ser fins i tot ofensives i “fer mal als ulls”. Per tant, toca millorar l’ortografia o  fer-nos amb un bon corrector!

14.-A LES XARXES HEM DE SER BREUS, CLARS I CONCISOS. A Twitter tenim una limitació d’espai però a Facebook podem escriure missatges força llargs. Es recomanen les entrades curtes, amb poc text, però explicatives. En el cas de publicar una entrada en un bloc, podem enganxar les primeres línies d’aquest perquè el lector es quedi amb ganes de llegir i entri a l’enllaç.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Name *
Email *
Website